Archief 2016 - 2017

Zondag 11 juni 2017, 11u: Schola Cantorum van het Ward-Instituut
Op de feestdag van Sint Norbertus ontvangen we de Schola Cantorum van het Ward-Instituut ! De Schola werd in 1964 opgericht door Jos Lennards, directeur van het voormalig Ward-Instituut. Dirigent vandaag is Cyriel Tonnaer. Niet verbonden aan enige stad of parochie, wil de Schola een bijdrage leveren aan het stimuleren van de publieke belangstelling voor het gregoriaans. Ze tracht de kerkgangers met eeuwenoude liturgische gezangen deelgenoot te maken van een wonderlijk samengaan van woorden en tonen, en hen daarmee binnen de liturgie los te maken van alledaagse aardse zaken. Naast het verzorgen van liturgische vieringen verzorgt het koor optredens in de vorm van concerten. De Schola is een graag geziene gast op festivals voor religieuze muziek. Zo nam het koor diverse keren deel aan het Internationaal Gregoriaans Festival van Watou, het festival oude muziek in Utrecht en het festival Musica Sacra in Maastricht. Ook was het koor te gast in o.a Parijs, Rome, Salzburg, Chartres en Lille.

Zondag 12 maart 2017, 11u : Schola Gregoriana Henricus Beauvarlet
De tweede zondag in de Veertigdagentijd (Reminiscere) wordt opgeluisterd door Schola Gregoriana Henricus Beauvarlet uit Koksijde. De Schola werd in 2001 opgericht door organist en dirigent Jan Vermeire. Het koor is vernoemd naar de 17e eeuwse laat-polyfonische componist en priester/kapelmeester van de Sint-Walburgakerk in Veurne. De schola vaart een eigen muzikale koers. Als basismateriaal gebruiken ze het Graduale Novum, maar ook andere gerestitueerde bronnen worden aangewend. Ze verzorgen vaak kerkdiensten of begrafenissen en werken mee aan het driejaarlijks Internationaal Festival van het Gregoriaans in Watou. Daarnaast trekken ze regelmatig naar Spanje om er op te treden in de kathedraal van Cordoba, het klooster van Guadalupe of het Internationaal Orgelfestival van Torre de Juan Abad.

Zondag 18 december 2016, 11u: Abdijkoor Grimbergen
Op 4e zondag van de Advent zong het Abdijkoor van Grimbergen het prachtige Rorate caeli. Bij de stichting van de Norbertijnerorde in het Noord-Franse Laon, werden, zoals de gewoonte was, de gebeden en zangboeken van dat bisdom overgenomen. Doorheen de eeuwen schreven paters daar partituren over en ontwikkelen ze een eigen en melodieuze klank. Het handschrift van Laon is een van de meest gesofisticeerde neumenschriften. Het Abdijkoor van Grimbergen, onder leiding van Norbertijn Gereon van Boesschoten, bestaat uit paters en leken en zingt slechts zelden buitenshuis. Het was een eer hen te mogen ontvangen!

Dinsdag 1 november 2016, 11u : Cantores Sancti Gregorii
De Cantores Sancti Gregorii uit Tilburg beten de spits af van de nieuwe muzikale cyclus van Gregoriaanse vieringen. Op eigenzinnige en toch authentieke wijzen begeleidden ze zowel vocaal als instrumentaal de hoogmis van Allerheiligen en Allerzielen.
"The ensemble Cantores Sancti Gregorii was founded in 2013 by Jan Janovcik as an experimental artistic platform for performance of early music. The ensemble specializes in sacred and religious music with a special focus on Gregorian chant and polyphony inspired therewith. Recognizing the inexhaustible power of inspiration that can be found in beauty and tradition Cantores always strive to present sacred music in its integral liturgical context, its Sitz im Leben" (www.cantoressanctigregorii.com)