Concerten

GREGORIAANSE LIJDENSMEDITATIE IN DE GOEDE WEEK
Woensdag 17 april, 20.00 uur
Gregoriaans koor van Leuven o.l.v. Peter Canniere.
Met Emmanuel Van Kerckhoven aan het barokorgel.
Inkom: vrije bijdrage (richtprijs: 5 + euro)

affiche greg concert.jpg

De Goede Week, waarin het kruisdood en de verrijzenis van Jezus wordt herdacht, is in de geschiedenis van de Kerk steeds het hoogtepunt geweest van het liturgische jaar. De gregoriaanse gezangen van de Goede Week zijn dan ook absolute toppunten van de Gregoriaanse muziek. Helaas zijn deze gezangen, door de invoering van de volkstaal in de liturgie, nog nauwelijks te horen, met uitzondering misschien van een zeldzame abdij hier of daar. Nochtans mag dit religieuze cultuurpatrimonium niet verloren gaan.
Daarom biedt de Sint-Norbertuskerk aan alle geïnteresseerden op woensdagavond van de Goede week (17 april, 20.00 uur) een selectie aan van de mooiste Gregoriaanse gezangen van de Goede Week en Pasen. De lijdensmeditatie wordt nog sfeervoller gemaakt door enkele passende religieuze gedichten en orgelfragmenten.

De gezangen worden vertolkt door het bijzonder hoogstaande Gregoriaans koor van Leuven, onder leiding van Peter Canniere. Met grote deskundigheid streeft dit koor een blijvende waardering van het Gregoriaans na. Het is aan geen enkele parochie gebonden, maar geeft her en der wel gelegenheidsconcerten.,Het koor werd in 1980 gesticht door Frans Mariman (in 2016 overleden). Mariman was de expert bij uitstek in Vlaanderen van een adequate uitvoeringspraktijk van het Gregoriaans, met bijzonder veel aandacht voor de tekst en de zwevende ritmiek, gebaseerd op de oudste handschriften uit de Middeleeuwen (Sankt-Gallen, Laon, Einsiedeln...) Mariman was ook de stichter van het Centrum Gregoriaans in Drongen bij Gent. De meeste zangers van het koor, alsook de huidige dirigent zijn in dit centrum gevormd en hebben ook nog cursussen en seminaries gevolgd in binnen- en buitenland.

Liefhebbers van het Gregoriaans mogen deze uitzonderlijke kans niet laten voorbijgaan. Laat u in deze Goede Week dragen door de bijzonder sfeervolle meditatieve muziek van hoog kwalitatief niveau, die inzake ingetogenheid en innerlijke verstilling zijn gelijke niet kent. Om de teksten beter te kunnen volgen, wordt U een boekje met teksten en vertaling bezorgd.

Heeft u een voorstel of idee voor een concert in de Sint-Norbertuskerk? Graag! Neem contact op met Emmanuel Van Kerckhoven via vankerckhovenemmanuel@hotmail.com of 0495 82 03 42.