De Kapel en Broederschap van OLV van Altijddurende Bijstand

In 1866 verwierf Paus Pius IX een uit Kreta afkomstige Byzantijnse Madonna-icoon. Hij vertrouwde deze icoon toe aan de paters Redemptoristen in Rome, die ze onder de benaming van “Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand” ter verering opstelden in hun kerk.
In het voorjaar van 1883 werd aan de Dageraadplaats een kapel gebouwd ten behoeve van de inwoners van Zurenborg. Er was toen voor hen immers nog geen kerk voorzien. De bediening van deze kapel werd toevertrouwd aan E.H.Van Aerden, die zich fervent inzette voor Mariadevotie. Hij vond veel weerklank, wat aanleiding gaf tot de oprichting van een Broederschap van O.-L.-Vrouw-van-Altijddurende-Bijstand. In 1884 reisde E.H.Van Aerden af naar Rome en verwierf er een exemplaar van de gereproduceerde “Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand” icoon. Hij plaatste deze in de kapel aan de Dageraadplaats, die hij uiteraard toewijdde aan “Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand”. Jaarlijks organiseert de Broederschap van OLV van Altijddurende Bijstand nog steeds een driedaagse (Triduüm) ter ere van OLV.
Meer informatie over de kapel en de broederschap in de brochure “St.-Norbertuskerk 1904 – 2014”!