Bachcantatediensten

Uniek aan de Sint-Norbertuskerk zijn de Bachcantatediensten.
De grote componist Johann Sebastian Bach heeft als muzikaal verantwoordelijke in Leipzig driehonderd cantaten geschreven bij de evangelielezingen van de zondag. Hiervan zijn er zowat honderd verloren gegaan. De cantaten werden als een soort muzikale commentaar bij het zondagsevangelie in zijn tijd uitgevoerd na de preek, meestal in de Thomaskirche, soms ook in de Nicolaïkirche in deze Oost-Duitse stad.

Hetzelfde gebeurt sinds enkele jaren geregeld in de zondagse eucharistieviering van 11 uur in de Sint-Norbertuskerk, waar samenzang en hoogkwalitatieve kerkmuziek centraal staan in de liturgie. Vier maal per jaar wordt de cantate uitgevoerd die Bach schreef bij het evangelie van die welbepaalde zondag waarop ze wordt uitgevoerd. Zij wordt voorafgegaan door een preek van dominee en Bachkenner Dick Würsten, waarin vanuit het evangelie de schijnwerper wordt gericht op de tekst en de muziek van de cantate.

De cantate wordt uitgevoerd door het Antwerps Barokorkest, opgericht door Emmanuel Van Kerckhoven, de organist-titularis van de Sint-Norbertuskerk. De professionele musici van dit orkest spelen op kopieën van instrumenten uit de baroktijd, die anders klinken dan instrumenten uit de 19e tot 21e eeuw. Ook de solisten zijn professionele musici. De koorpartij wordt verzorgd door het ‘Het Groot Akkoord’, dat destijds ontstaan is uit het Leuvens Universitair Koor, en dat wordt voorbereid door dirigente Els Spanhove. Dit koor verzorgt tijdens de cantatediensten ook de andere liturgische gezangen in een enthousiaste samenzang, gesteund door een feestelijk en krachtig stimulerend orgel. De algemene muzikale leiding is in handen van Emmanuel Van Kerckhoven.

Meer informatie kunt u verkrijgen bij Emmanuel Van Kerckhoven (vankerckhovenemmanuel@hotmail.com) en Frans Van Looveren (fransvanlooveren@skynet.be), en u kunt u inschrijven voor de nieuwsbrief via info@hetantwerpsbarokorkest.be.

Klik hier voor de agenda van de bachcantatediensten en hier voor het archief met info over de voorbije cantates (vanaf seizoen 2015 - 2016).